Bodza szörp
- 1 kg cukor
- 1 liter víz
- 20 gr citromsav
- 150 gr bodzavirág
- esetleg 10 gr levendulavirág
Azzal kezdődik az egész, hogy megfelelő időben, a szépen kivirágzott bodzából szedünk egy jó nagy szatyorral. Fontos, hogy a közutaktól távoli, légszennyeződéstől mentes területet szüreteljünk le. Legideálisabb, ha egy eső utáni napon indulunk neki. Vigyázzunk rá, hogy csak teljesen egészséges tiszta, rovarmentes virágok kerüljenek a zsákba, óvatosan, lehetőleg ollóval dolgozzunk, hogy a lehető legkevesebb virágpor hulljon el, hiszen ez a legértékesebb anyag, amit majd a szörpös üveg alján szeretnénk látni. Mielőtt elindulnánk a bodzamezőre, otthon még van egy kis dolgunk, el kell készíteni a cukorszirupot, hogy mire haza érünk már csak langyos legyen, de ne forró. Felforraljuk a gondosan kimért vizet, majd beletesszük és teljesen elkeverjük benne a cukrot és a citromsavat. Indulhatunk szüretelni. Hazaérve átválogatjuk a virágokat, levágjuk a szár-részeket. Felöntjük a cukorsziruppal, és lefedve hűvös, árnyékos helyre tesszük 3-4 napra és naponta párszor átforgatjuk, átkeverjük. Ha elkészült, leszűrjük, sterilizált üvegekbe töltjük, és már mehet is a spájzba. A fennmaradt bodzavirág még rengeteg cukrot tartalmaz, ezért nem dobjuk ki, hanem visszatesszük a fazékba, felöntjük vízzel, átkeverjük, átnyomkodjuk, és újra leszűrjük. Ezt a folyamatot többször megismételjük, míg minden „értéket” kinyerünk belőle. Az így kapott bodzaital 2-3 nap alatt el szokott fogyni…
Újabban levendulás változatot is készítünk, gyógyszertári minőségű levendulavirágot teszünk hozzá. A levendula kissé hosszabban ázik ki, úgyhogy ebben az esetben 1-2 nappal tovább érdemes áztatni. Készítettünk már bodza nélküli mentás levendulát is ugyanezzel az eljárással, az is nagyon finom lett.