Ketchup
- 7 kg paradicsom
- 1,5 kg kápia paprika
- 0,5 kg alma
- 0,25 kg bogyiszlói paprika
- 0.25 kg zeller
- 0,5 kg hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 dl almaecet
- 80 gr só
- 300 gr barna cukor
- 5 db babérlevél
- 10 db szegfűbors
- 3 db csillagánizs
- 1 tk (teáskanál) római kömény
- 0,5 tk szerecsendió
- 1 tk fahéj
- 1 tk fehérbors
- 1 tk cayenne bors
- 5 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt szegfűszeg
A hozzávalókat a cukor kivételével egy nagy lábosba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Mikor a zeller teljesen megpuhult botmixerrel összeturmixszoljuk, majd a passzírozó legkisebb lyukú tárcsájával átpasszírozzuk, hogy minden mag, szár, héj fennmaradjon. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot és kis lángon gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor már nagyjából elértük a kívánatos állagot a botmixerrel újra krémesítjük ízlés szerint. Mi egy üvegtányérra csepegtetve szoktuk ellenőrizni, hogy készen van-e, ha nem folyik szét, ha nem képződik vizes keret a csepp körül, akkor jó. A szokásos eljárással üvegekbe tesszük, és mehet a spájzba.