Ketchup
- 7 kg paradicsom
 - 1,5 kg kápia paprika
 - 0,5 kg alma
 - 0,25 kg bogyiszlói paprika
 - 0.25 kg zeller
 - 0,5 kg hagyma
 - 1 fej fokhagyma
 - 1 dl almaecet
 - 80 gr só
 - 300 gr barna cukor
 - 5 db babérlevél
 - 10 db szegfűbors
 - 3 db csillagánizs
 - 1 tk (teáskanál) római kömény
 - 0,5 tk szerecsendió
 - 1 tk fahéj
 - 1 tk fehérbors
 - 1 tk cayenne bors
 - 5 tk pirospaprika
 - 1 tk őrölt szegfűszeg
 
A hozzávalókat a cukor kivételével egy nagy lábosba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Mikor a zeller teljesen megpuhult botmixerrel összeturmixszoljuk, majd a passzírozó legkisebb lyukú tárcsájával átpasszírozzuk, hogy minden mag, szár, héj fennmaradjon. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot és kis lángon gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor már nagyjából elértük a kívánatos állagot a botmixerrel újra krémesítjük ízlés szerint. Mi egy üvegtányérra csepegtetve szoktuk ellenőrizni, hogy készen van-e, ha nem folyik szét, ha nem képződik vizes keret a csepp körül, akkor jó. A szokásos eljárással üvegekbe tesszük, és mehet a spájzba.
