Ketchup

  • 7 kg paradicsom
  • 1,5 kg kápia paprika
  • 0,5 kg alma
  • 0,25 kg bogyiszlói paprika
  • 0.25 kg zeller
  • 0,5 kg hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl almaecet
  • 80 gr só
  • 300 gr barna cukor
  • 5 db babérlevél
  • 10 db szegfűbors
  • 3 db csillagánizs
  • 1 tk (teáskanál) római kömény
  • 0,5 tk szerecsendió
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk fehérbors
  • 1 tk cayenne bors
  • 5 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt szegfűszeg

A hozzávalókat a cukor kivételével egy nagy lábosba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Mikor a zeller teljesen megpuhult botmixerrel összeturmixszoljuk, majd a passzírozó legkisebb lyukú tárcsájával átpasszírozzuk, hogy minden mag, szár, héj fennmaradjon. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a cukrot és kis lángon gyakori kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor már nagyjából elértük a kívánatos állagot a botmixerrel újra krémesítjük ízlés szerint. Mi egy üvegtányérra csepegtetve szoktuk ellenőrizni, hogy készen van-e, ha nem folyik szét, ha nem képződik vizes keret a csepp körül, akkor jó. A szokásos eljárással üvegekbe tesszük, és mehet a spájzba.

Ketchup