Almáspite
Hozzávalók:
Tészta:
- 600 gr rétesliszt
- 200 gr mangalica zsír
- 3 evőkanál cukor
- csipet só
Töltelék:
- 1600 gr tisztított, reszelt, kicsavart alma
- 5 evőkanál cukor
- 1 csapott evőkanál fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Kenéshez:
- 1 tojás
A tepsi 38×37 cm
A tészta hozzávalóit kevés hideg vízzel jól formázható tésztává gyúrom. Legalább 1 órát állni hagyom. A felét vékonyra nyújtva a kizsírozott tepsibe fektetem. Zsemlemorzsával megszórom, ráterítem a reszelt almát, megszórom cukorral és fahéjjal. Erre terítem a tészta másik felét amit felvert tojással megkenek, villával kidíszítek és kilyukasztgatok.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 60 percig sütöm.