Kovászos kalács mazsolával

Hozzávalók 2 kalácshoz

  • 250 gr kovász
  • 800 gr BL55 finomliszt
  • 500 gr tej
  • 2 tojás sárgája
  • 125 gr vaj
  • 150 gr cukor
  • 50 gr vaníliás cukor
  • 7 gr só
  • 125 gr mazsola
  • 1 narancs reszelt héja

A hozzávalókat a vaj kivételével a dagasztógépbe tesszük és 5 percen át lassú fokozaton keverjük. A vajat kis lángon lassan felolvasztjuk. Egy ecset segítségével a sütőformákat és a jénai tálat -amiben hajtogatni fogjuk a tésztát- vékonyan kikenjük, majd a többi vajat lassan, fokozatosan a tésztához keverjük, és újabb 5-6 perc alatt készre dagasztjuk. Áttesszük a tésztát a jénai tálba, majd 30 percenként 3-szor meghajtogatjuk coil hajtogatással. A kidolgozott tésztát ketté osztjuk, majd hengereket formázunk és azokat megcsavarva a sütőformába tesszük. 30-40 oC-on 3-4 óra alatt megkelesztjük, lekenjük egész felvert tojással, majd 180 oC-os sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült kalácsot a formából kiborítjuk, kihűlni egy rácsra helyezzük.