Kovászos kalács mazsolával
Hozzávalók 2 kalácshoz
- 250 gr kovász
- 800 gr BL55 finomliszt
- 500 gr tej
- 2 tojás sárgája
- 125 gr vaj
- 150 gr cukor
- 50 gr vaníliás cukor
- 7 gr só
- 125 gr mazsola
- 1 narancs reszelt héja
A hozzávalókat a vaj kivételével a dagasztógépbe tesszük és 5 percen át lassú fokozaton keverjük. A vajat kis lángon lassan felolvasztjuk. Egy ecset segítségével a sütőformákat és a jénai tálat -amiben hajtogatni fogjuk a tésztát- vékonyan kikenjük, majd a többi vajat lassan, fokozatosan a tésztához keverjük, és újabb 5-6 perc alatt készre dagasztjuk. Áttesszük a tésztát a jénai tálba, majd 30 percenként 3-szor meghajtogatjuk coil hajtogatással. A kidolgozott tésztát ketté osztjuk, majd hengereket formázunk és azokat megcsavarva a sütőformába tesszük. 30-40 oC-on 3-4 óra alatt megkelesztjük, lekenjük egész felvert tojással, majd 180 oC-os sütőben 45 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült kalácsot a formából kiborítjuk, kihűlni egy rácsra helyezzük.