Bejgli

Hozzávalók 4 rúdhoz (2 diós, 2 mákos):

Tészta:

  • 800 gr liszt
  • 320 gr zsír
  • 200 gr cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag szárított élesztő
  • pici só

Mákos töltelék:

  • 500 gr darált mák
  • 250 gr cukor
  • 2 db alma lereszelve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom, 1 narancs reszelt héja
  • 0,5 dl rum

 

Diós töltelék:

  • 500 gr darált dió
  • 250 gr cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom, 1 narancs reszelt héja
  • 0,5 dl rum

A töltelékeket kevés tejjel sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd kettéosztjuk.  Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges adunk hozzá egy kis vizet, hogy rugalmas legyen. Néhány órát a hűtőben pihentetjük, majd 4 egyenlő részre vágjuk, és 3 mm vastag téglalapformára nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, a végét visszahajtogatjuk, hogy sülés közben ne folyjék ki a töltelék.  A rudakat sütőpapírra tesszük, megkenjük egy egész tojás és egy teáskanál tejföl keverékével. Állni hagyjuk egy órát, majd újra megkenjük, ezután újra pihentetjük fél órát, megszurkáljuk, majd 180 oC-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

Beigli

Beigli