Bejgli
Hozzávalók 4 rúdhoz (2 diós, 2 mákos):
Tészta:
- 800 gr liszt
- 320 gr zsír
- 200 gr cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag szárított élesztő
- pici só
Mákos töltelék:
- 500 gr darált mák
- 250 gr cukor
- 2 db alma lereszelve
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom, 1 narancs reszelt héja
- 0,5 dl rum
Diós töltelék:
- 500 gr darált dió
- 250 gr cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 citrom, 1 narancs reszelt héja
- 0,5 dl rum
A töltelékeket kevés tejjel sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd kettéosztjuk. Összegyúrjuk a tésztát, ha szükséges adunk hozzá egy kis vizet, hogy rugalmas legyen. Néhány órát a hűtőben pihentetjük, majd 4 egyenlő részre vágjuk, és 3 mm vastag téglalapformára nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, a végét visszahajtogatjuk, hogy sülés közben ne folyjék ki a töltelék. A rudakat sütőpapírra tesszük, megkenjük egy egész tojás és egy teáskanál tejföl keverékével. Állni hagyjuk egy órát, majd újra megkenjük, ezután újra pihentetjük fél órát, megszurkáljuk, majd 180 oC-os sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.