Teljes kiőrlésű magos kenyér

  • 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 250 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 70 gr szárított búzacsíra
  • 70 gr búzakorpa
  • 50 gr lenmag
  • 50 gr napraforgó mag
  • 50 gr szezám mag
  • 20 gr só
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 3,5 dl víz
  • 50 gr élesztő

Az élesztőt a meglangyosított vízben felfuttatjuk, majd az olajjal együtt hozzáadjuk a dagasztógépbe tett száraz összetevőkhöz, ízlés szerint oregáno, fokhagyma, reszelt hagyma, szárított paradicsom, apróra vágott olajbogyó… is kerülhet bele. Kidolgozzuk a tésztát a géppel, majd kézzel kenyér alakúra formázzuk. Sütőpapírt vágunk a kenyerek alá a tepsibe, majd betoljuk őket a sütőbe. A sütőt 1 percre bekapcsoljuk, hogy egy kicsit meglangyosodjon, és 30 percig kelni hagyjuk benne a kenyereket. Mikor duplájukra nőttek, 200 oC-on 60 perc alatt ropogósra sütjük őket. 2 nap múlva válik igazán jól szeletelhetővé, akkor 4-6 mm-es szeletekre vágjuk, zacskóba tesszük, és berakjuk a fagyasztóba. Mindig csak annyi szeletet veszünk elő, amennyit megeszünk, azt fagyosan a forró palacsintasütőre dobjuk, ahol 2-3 perc alatt kienged és meg is pirul.