Teljes kiőrlésű magos kenyér
- 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
- 250 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 70 gr szárított búzacsíra
- 70 gr búzakorpa
- 50 gr lenmag
- 50 gr napraforgó mag
- 50 gr szezám mag
- 20 gr só
- 0,5 dl olíva olaj
- 3,5 dl víz
- 50 gr élesztő
Az élesztőt a meglangyosított vízben felfuttatjuk, majd az olajjal együtt hozzáadjuk a dagasztógépbe tett száraz összetevőkhöz, ízlés szerint oregáno, fokhagyma, reszelt hagyma, szárított paradicsom, apróra vágott olajbogyó… is kerülhet bele. Kidolgozzuk a tésztát a géppel, majd kézzel kenyér alakúra formázzuk. Sütőpapírt vágunk a kenyerek alá a tepsibe, majd betoljuk őket a sütőbe. A sütőt 1 percre bekapcsoljuk, hogy egy kicsit meglangyosodjon, és 30 percig kelni hagyjuk benne a kenyereket. Mikor duplájukra nőttek, 200 oC-on 60 perc alatt ropogósra sütjük őket. 2 nap múlva válik igazán jól szeletelhetővé, akkor 4-6 mm-es szeletekre vágjuk, zacskóba tesszük, és berakjuk a fagyasztóba. Mindig csak annyi szeletet veszünk elő, amennyit megeszünk, azt fagyosan a forró palacsintasütőre dobjuk, ahol 2-3 perc alatt kienged és meg is pirul.