Flódni
A tepsi, melyre a recept szól 38x22 cm.
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 gr finomliszt
- 300 gr rétesliszt
- 200 gr vaj vagy zsír
- 1 tojás
- 3 evőkanál cukor
- pici só
- hideg víz
Dió és mák töltelékek:
- 300 gr darált dió vagy mák
- 150 gr cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vaníliás cukor
- pici só
- tej
Alma töltelék:
- 8 közepes nagyságú alma lereszelve
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
600 gr besűrített szilvalekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi hideg vízzel, hogy jól formázható legyen, nem dolgozzuk ki, csak összeállítjuk, hogy homogén tészta legyen. 1-2 órára szoba hőmérsékleten állni hagyjuk, majd 5 egyforma darabra vágjuk.
A dió és mák tölteléket annyi tejjel főzzük készre, hogy kenhető, sűrű masszát kapjunk, mint a bejgli tölteléknél szokás, majd hagyjuk kihűlni. A reszelt almát jól kifacsarjuk, mintha almás pitét készítenénk.
A tészta gombócokat tepsi méretűre nyújtjuk és a következő képen rétegezzük:
- tészta, diótöltelék
- tészta, mák töltelék
- tészta, zsemlemorzsa alma, fahéj, cukor
- tészta szilvalekvár
- tészta tojással megkenve
Villával teljes mélységében megszurkáljuk, előmelegített 180 oC-os sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük.