Flódni

A tepsi, melyre a recept szól 38x22 cm.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 300 gr finomliszt
  • 300 gr rétesliszt
  • 200 gr vaj vagy zsír
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • pici só
  • hideg víz

Dió és mák töltelékek:

  • 300 gr darált dió vagy mák
  • 150 gr cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • pici só
  • tej

Alma töltelék:

  • 8 közepes nagyságú alma lereszelve
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

600 gr besűrített szilvalekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi hideg vízzel, hogy jól formázható legyen, nem dolgozzuk ki, csak összeállítjuk, hogy homogén tészta legyen. 1-2 órára szoba hőmérsékleten állni hagyjuk, majd 5 egyforma darabra vágjuk.

A dió és mák tölteléket annyi tejjel főzzük készre, hogy kenhető, sűrű masszát kapjunk, mint a bejgli tölteléknél szokás, majd hagyjuk kihűlni. A reszelt almát jól kifacsarjuk, mintha almás pitét készítenénk.

A tészta gombócokat tepsi méretűre nyújtjuk és a következő képen rétegezzük:

  • tészta, diótöltelék
  • tészta, mák töltelék
  • tészta, zsemlemorzsa alma, fahéj, cukor
  • tészta szilvalekvár
  • tészta tojással megkenve

Villával teljes mélységében megszurkáljuk, előmelegített 180 oC-os sütőben 45-55 perc alatt készre sütjük.

 

 

Flódni1

Flódni2

Flódni3

Flódni4

Flódni5

Flódni8

Flódni6

Flódni7