Zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 gr liszt
  • 200 gr zsír
  • 30 gr élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • pici só
  • reszelt citromhéj
  • kb. 1 dl fehérbor, amennyit a tészta felvesz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 gr darált dió
  • 100 gr cukor
  • 500 gr baracklekvár

Hozzávalók a csoki bevonathoz:

  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál víz
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 80 gr vaj

A tésztát összegyúrjuk, és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, és egyenként tepsi méretűre nyújtjuk (a mi tepsink 24x39 cm-es). Tészta - lekvár - cukrozott dió - tészta... sorrendben kizsírozott tepsibe rétegezzük. Villával pár helyen teljes mélységéig átszurkáljuk, majd előmelegített 180 oC-os sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ameddig a tészta kihűl, elkészítjük a csoki mázat. A cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a lángról, beleszórjuk a kakaót, és a vajjal simára keverjük. Melegen, de ne forrón kenjük a kihűlt tésztára. Néhány órát hagyjuk száradni-szilárdulni, mielőtt felszeleteljük.

 

Zserbó1

Zserbó2

Zserbó3

Zserbó4